Quantcast
Channel: Öl är gott, resor är kul.
Viewing all 514 articles
Browse latest View live

SAS+Mikkeller=en trevlig dryckesmeny i luften

$
0
0
Att SAS och Mikkeller började ett samarbete förra året är nog inte längre någon nyhet för de allra flesta som hänger med i ölvärlden. Att jag gillar att flyga med SAS och dricka öl från Mikkeller är inte heller någon nyhet.

En kompis flög för några dagar sedan mellan New York och Arlanda och han tog med sig en meny till backen. Till en början ser det ut som en helt vanlig meny i Business Class på interkontinentala linjer.



Tittar man närmare så ser man att det står något om öl på sidan två.



En ännu närmare titt avslöjar att det finns två olika öl från Mikkeller att välja mellan, kanske inte kan tyckas så märkvärdigt men vi som flugit några gånger förstår direkt vilken revolution det är. Tidigare kunde man bland alla fina viner, champagne och starkare drycker endast finna en ordinär ljus lager från Carlsberg om man var sugen på en öl.


En önskedröm är att samarbetet utökas så att även passagerare i ekonomiklass får möjlighet att dricka riktig öl. Fast som alltid handlar allting om kostnader och resurser. Är dock fullt övertygad om att många med glädje skulle betala en liten slant för att få njuta en god öl då man sitter och förundras över livets öden och äventyr ombord på en skön Airbus.

Årets första provning

$
0
0
I lördags var gänget samlat hemma hos Eddan för årets första provning. Som vanligt var det en blandad kompott som skulle provas, även om fokuset låg på Mikkeller. Sex för mig nya Mikkeller provades under kvällen.



Fyra av Mikkellerölen var ur den omfattande spontanserien. En av dessa var Mikkeller SpontanBlackthorn (slånbär). Slånbär är något som jag inte är så bekant med. Alltså var det svårt att säga att ölet smakade just slånbär men helt klart fanns det spår av bär. En trevlig öl det var det, rejält syrlig med nämnda bär liksom lite funk, citrus och något som påminde om torra corn flakes.



Mikkeller Spontansourcherry var även den riktigt trevlig. Syrligare än förstnämnda, skönt uppfriskande och med en stor körsbärston. Det är nog läge att skaffa sig några flaskor till skafferiet.

Mikkeller Spontanredgrape och Spontanwhitegrape var båda bra men de kom inte upp i samma klass som de två ovanstående mycket på grund av att de var "snällare" och inte lika busiga.

Mikkeller Beer Geek Dessert är verkligen en öl för gottegrisen. Doften tyckte jag var ljuvlig med främst vanilj och choklad. Smaken var bra men inte riktigt lika bra som doften. Skrev jag att ölet var mycket sött?



Mikkeller Foret du Centre (Light toasted) är en tung Barley wine på hela 19,3%. Alkoholen den kändes, ja ölet var värmande. Fyllig och med mycket malt och kola. Tyvärr fanns det en svag ton av något störande som påminde om gummi. Ett litet glas var fullt tillräckligt.

Kvällens tråkigaste öl var en Saison från Belgien, vem hade kunnat tro det? Ölet i fråga var Blaugies Saison d´Épeautre. Tyckte att det fanns något saffransliknande i både doft och smak. Liksom gräs, jäst och lite såpa. Tunn och intetsägande.


Eskilstuna Barkarbystadens folkale

$
0
0
Som de flesta nog noterat lanserades förra året två folköl på ICA, ICA Selection Ale och ICA Selection Stout. De två ölen är bryggda hos Nils Oscar. Tycker att den sistnämnda var överraskande bra för att vara en folköl.

För någon vecka sedan var jag förbi ICA Maxi i Barkarbystaden, en butik som slog upp sina portar under 2014. Normalt sätt är jag inte förtjust i stora butiker där det tar en evighet att leta efter det man vill handla. Turligt nog behövde jag inte leta länge för att hitta butikens egna folköl, Barkarbystadens folkale bryggd hos Eskilstuna Ölkultur. Tänk att det alltid är så, till ölhyllan är det aldrig några problem att hitta.



Tycker att det är klart lovande att en matbutik och ett svenskt bryggeri gör ett samarbetsöl. Hoppas att fler följer efter och att vi konsumenter får uppleva egna produkter som säljs lokalt. Ölet var guldfärgat och hade ett stort vitt skum. Doften var bättre än smaken, en del citrus och hö. Liknande smak men svagare. Tyckte mig även ana spår av kaksmet. Kroppen var förstås tunn. Eftersmaken var torr och med en viss bitterhet. I kategorin "folköl" en helt ok sådan även om den var åt det vattniga hållet såsom det typ alltid är.


Brewski Mangofeber och Remmarlöv The Jeenius IPA

$
0
0
Som bekant är det inget nationellt nyhetssläpp på Systembolaget nu i januari däremot släpptes en del nyheter i det lokala sortimentet i början av månaden. Passade på att beställa några rara flaskor som jag inte provat tidigare. Skåne dominerade stort men det slank även med en göteborgare i beställningen.



Brewski från Helsingborg och Remmarlöv Gårdsbryggeri från Eslöv är två av de många småbryggerier som öppnade under 2014. Från Brewski hade jag tidigare provat och uppskattat Herr Hemlig och från Remmarlöv The Crimson Red Ale, även den med gott resultat. I denna korta berättelse tänkte jag ta en närmare titt på Brewski Mangofeber och Remmarlöv The Jeenius IPA.



Brewski Mangofeber är en DIPA på 8%. Den bjöd på stora mängder frukt, särskilt mango och citrus. Fanns även lite ananas och en touch av karamell. Lite åt det söta hållet och med en distinkt bitter finish. Härligt uppfriskande och läskande i den mörka januarikvällen. En riktigt bra svensk DIPA, gott så.



Remmarlöv The Jeenius IPA ligger på 6,8%. Jämfört med Mangofeber var den snällare och inte lika bitter. I doft och smak noterade jag grapefrukt, lite bröd och blommor. Uppskattade att ölet var rent och balanserat samt trevligt drickbart.

Det är kul att konstatera att båda ovanstående öl var helt fria från felsmaker. Tänk om alla nya småbryggerier som börjar sälja sina öl kommersiellt stolt kunde säga samma sak? En sak är jag säker på, kommer med stort intresse följa bägge bryggerier. En stilla undran är också varför det sker så mycket spännande i Skåne? När ska Stockholm vakna på riktigt?


En liten runda på Kungsholmen

$
0
0
I lördags gjordes det fatala misstaget att försöka handla en ny jacka och skor. Det sägs att januari är en lugn månad i Stockholms klädbutiker men det märktes sannerligen inte i lördags. Jag har alltid ogillat att trängas bland folk så det tog inte lång tid innan det gavs upp. Mycket bättre är det att göra ärenden på en ledig vardag, ja visst är det så.

Då jag ändå var inne i stan så var det läge att hitta på något. Det är sällan jag är på Kungsholmen så det fick bli ett besök dit, tanken var att besöka två för mig nya pubar. Förövrigt årets två första pubbesök, ja januari är en slö månad. Började med Flying Scotsman som ligger på Fleminggatan 28. Ett ganska litet ställe visade det sig vara. Trots det relativt tidiga eftermiddagen var det mycket folk i salongen, merparten tycktes vara stammisar.



Ölutbudet var stabilt, finns ställen med ett större utbud men det fanns en hel del för den intresserade. Två öl blev det, först ut var Oppigårds Dalalager. Det är Oppigårds första ekologiska öl. Tyckte att den var ok men inte så mycket mer än så. Brödig och med lite gräs och karamell. Medelbitter och med vissa spår av kokta grönsaker.



Öl nummer två blev en Macken Wowoka, mitt första öl från Mackan, ett bryggeri som tycks ha sin bas i Älvsjö strax söder om Stockholm. Åt det söta hållet med grapefrukt, aprikos och lite kaffe. Avslutningen var bitter och det fanns vissa spår av värmande alkohol. En duglig öl även om jag provat betydligt bättre i stilen. (DIPA)

Från Flying Scotsman tar det ungefär 6-7 minuter att gå till Café Proviant som är beläget på Arbetargatan 33. Lokalen var ganska stor med en restaurangdel och en hyfsat lång bar. Det intressanta med Café Proviant är att de har ett litet mikrobryggeri vid entrén. Vad jag kunde se hade de sex fatöl och ett 15-tal flaskor. Två av faten innehöll deras egna produkter. Under mitt besök var en cider och en rökporter påkopplade.



Blev nyfiken på cidern så en sådan beställdes. Café Proviant ÄppelCider var uppfriskande och god. Förstås mycket äpple. Torr och inte söt, skönt!



Som första ställe i världen kunde man på Café Proviant dricka Sundbybergs Ingefära Ale. Anledningen till det är att de bägge ställena har ett gott samarbete då ägarna är gamla kompisar. Några av Café Proviants tidigare flasköl är dessutom bryggda på Sundbybergs Köksbryggeri. Ingefära Ale dominerades förstås av ingefära. Fanns även bröd, gräs och en lätt fruktighet. Snäll och med en låg bitterhet. Ingefära är väldigt nyttigt så varför inte?



Om Flying Scotsman kändes som en klassisk pub så kändes Café Proviant betydligt mer trendigt och hippt. Åt inte på något av ställena men särskilt sistnämnda verkar intressant då hungern slår till. Vid nästa besök får det allt bli en bit mat.

Nöjesguidens ölmässa

$
0
0
Då har årets första ölmässa avklarats, en ny sådan besöktes i lördags, nämligen Nöjesguidens ölmässa. Till en början var det tänkt att mässan skulle anordnas i en lokal på Drottninggatan i Stockholm men en samarbetsmiss (de glömde att ansöka om serveringstillstånd) gjorde att evenemanget fick flytta till Scandic Anglais. Till en början var tanken att mässan skulle hållas tors-lör men på grund av missen försvann torsdagen. Jag skrev upp mig på deras maillista redan i förra året men det kom aldrig någon information vare sig om lokalbytet eller information om de olika bryggerierna som skulle vara med och leka.



Som tur är kunde information hämtas från andra källor. Räknade jag rätt var det 15 småbryggerier liksom Great Brands på mässan. Några av bryggerierna som skulle ha varit med såg i alla fall inte jag på plats, tänker närmast på Klackabackens bryggeri och Morgondagens ekologiska. Antalet öl bland de olika utställarna varierade från två till sju stycken.

300 kronor kostade inträdesbiljetten, till de bägge mässdagarna kunde man välja mellan eftermiddagspasset 14-18 eller kvällspasset 19-23. Jag valde att gå på lördagens förstnämnda pass. Har för mig att det såldes 400 biljetter till respektive pass. Väl på plats kunde ytterjackan lämnas in utan en extra kostnad och det gick att köpa dryckesbiljetter i form av kapsyler. En kapsyl kostade 20 kronor men det fanns även dryckespaket, jag köpte det största paketet för 450 kronor, då fick man 23 kapsyler. En kapsyl var lika med 10cl, alla ölen inne på mässan hade samma pris.

Prick 14:00 öppnade mässan och som den rutinerade räv eller galning jag är råkade jag stå allra längst framme i den korta kön. Kunde direkt konstatera att lokalerna som mässan hölls i var tämligen små. Lite senare då fylldes på med folk blev det bitvis riktigt trångt och förstås varmt.

Ölmässigt tyckte jag att det överlag var bra eller bättre. Fanns en hel del nytt att prova. Första ölet blev Brewski/All In Brewing/Cigar City Culebra. Den var verkligen trevlig och härligt färsk. Välhumlad med fina inslag av bland annat mango och ananas. Ölet släpps på Systembolaget 20/2, då är det rekommenderat att slå till.



Tyckte även om Stigbergets West Coast IPA. Tre veckor gammal var ölet så det gick inte att klaga på färskheten. Den kom inte riktigt upp i samma klass som de bästa från den amerikanska västkusten men för att vara en svensk IPA så var den klart duglig. Mycket humle, ananas, grapefrukt och lite småkakor.



Hade helt missat att Nya Carnegiebryggeriet i januari började med lunchserveringar. Någon lättöl fanns inte tidigare i deras utbud men nu finns det en sådan, Halvljus, som alltså ska finnas som lunchöl för den stackare som inte får njuta starkare grejer till lunchen. Måste erkänna att jag aldrig varit direkt intresserad av lättöl men den här var helt ok. Förstås lätt men med gräs, bröd och lite frukt. En ok lättöl tycker jag allt.



Oppigårds hade med sig två öl, en av de två var ny. Oppigårds American Dark Ale vilken kändes som en lättare Black IPA. Citrus, aska, lätt rostad och med en del mörk choklad. Just nu finns det ölet bara på fat så ser ni den så kan den vara värd att prova.



PangPang Crespi IL Sindaco, en inte helt vanlig öl visade sig det vara då vörten rökts med Cohibacigarr och ölet sedan legat i konjaksfat. Lätt rökigt var ölet, rostad med vissa spår av konjak. Upplevde även en viss sälta men de 10 procenten kändes inte alls. Udda men god.

Mohawk Brewing Company hade med sig fyra för mig nya öl, godast av dessa var Mohawk Imperial Brown Stout Export 1937 framtaget efter ett recept från 1937. Det är bara att med glädje konstatera att de svarta ölen förmodligen var riktigt goda ölen även då, ty denna tyckte jag om. Åt det söta hållet men med fint rostad malt, mörk choklad, kaffe och lite aska. Avslutningen var lång och bitter.



Ett bryggeri som jag stött på lite då och då hos några krogar i Stockholm är det på Södermalm belägna Sthlm Brewing Co. Till mässan hade tagit med sig några som jag tidigare inte sett, bland annat Sthlm Deadwood. En Session IPA på sköna 4.4%. (släpps förövrigt på Systembolaget idag). Soft och lättdrucken med grapefrukt, lite mango, hö och lite bröd. Hyfsat bitter finish. Känns som en stabil sommaröl.

Blev en del IPA på mässan, ytterligare en stabil sådan var Beerbliotek Hip Hop. Färsk och fin med ananas, apelsin och lite karamell. Det är kul att konstatera att fler och fler svenska småbryggerier är duktiga på att göra IPA. Fast den eviga frågan är när får vi se en svensk Pliny?



De fyra timmarna började lida mot sitt slut, det var inga problem att hinna göra av med de 23 kapsylerna. sista ölet blev typiskt nog en av dagens tråkigaste, Ocean We Can Do It. En APA som inte kändes helt lyckad, tyckte mig bland annat känna lite champinjoner i den. Kanske inte exakt vad man väntar sig.



I det stora hela var det en trevlig ölmässa. Gillar konceptet att det bara var svenska småbryggerier förutom Great Brands. Som nästan alltid upplever jag att lokalerna inte riktigt räcker till, det var verkligen smockfullt. Skönt nog fanns det tid att prata med alla trevliga utställare. Inträdespriset var högt, 300 kronor. Glaset man fick var anonymt och utan någon text så den fick vackert vara kvar. Gillade systemet med kapsyler och att alla ölen kostade lika mycket. (mängden vätska varierade stort, vissa fyllde på glaset helt och andra var mer försiktiga). Några köer till toaletterna såg jag inte till vilket förstås alltid är ett stort plus.

Blir det en Nöjesguidens Ölmässa även 2016 så lär jag besöka det, såpass bra var det. Tanken i år är att besöka fler ölmässor på hemmaplan än tidigare år, nästa bekräftade är Linköping Beerexpo i slutet av mars.

Långhelg i SF, del ett. Mikkelleröl på SAS, Toronado, Healthy Spirits och City Beer

$
0
0
Onsdag 4/2 var det dags att för andra året i rad bege sig till San Francisco och SF Beer Week. Tyvärr blev det en rätt kort resa då semesterdagarna var slut. Men onsdag-måndag är ju ändå bättre än ingenting, ja en helt ok långhelg.



Att resan till allra största del skulle handla om öl var ingen hemlighet. Det började redan på flyget där det förutom champagne, vin, portvin och calvados dracks de två öl från Mikkeller som gjorts för SAS interkontinentala rutter. (nästa öl i serien blir en IPA som ska lanseras i vår)



Mikkeller Sky-High Wit hade jag tidigare provat på backen men Mikkeller Sky-High Red var en ny bekantskap. Ölet var sött och maltigt. Bröd, karamell och lite torkad frukt. Ingen fantastisk skapelse men vida bättre än den ordinarie gröna burken från Carlsberg. Apropå Carlsberg, lustigt nog var det några i kabinen som drack sådana. Kanske de inte ens förstod att Mikkeller är öl trots att det klart och tydligt stod i menyn?

Efter en flygtid på närmare 11 timmar landades det på SFO och tåg togs till Civic Center där vårt hotell, Holiday Inn Civic Center var beläget. Tipset för den som åker till SF är att bo nära en BART-station så att man kan ta det smidiga tåget. I vårt fall tog tågresan runt 30 minuter och kostade strax under nio dollar per person. En taxiresa kan ta längre tid och kostar betydligt mera dollar.



När vi var installerade och klara hade klockan passerat 01 hemma (SF ligger nio timmar efter Sverige) men vi kände oss hyfsat pigga och promenerade iväg till Toronado, en pub som man man inte annat kan än älska. Rätt slitet, högljutt och stimmigt är det nästa alltid där men vad gör det då ölen är så goda och varierar hela tiden. Första beställningen blir som alltid då Toronado besöks, en pint Russian River Pliny the Elder. Trots den rätt höga dollarkursen är sex dollar för ett glas synnerligen prisvärt. Så värst mycket bättre kan inte en DIPA bli, snacka om ljuvlig öl. Tyvärr lyckades jag inte hitta min autograf som jag klottrade inne på en av toaletterna i augusti 2013. Undrar varför?



Andra riktigt trevliga öl som dracks var Clown Shoes Space Cake, Georgetown Lucille IPA och New Belgium/Alpine Lips of Faith - Super India Pale Ale. Särskilt sistnämnda var riktigt bra. Så härligt färsk och humlig. För en vintertrött stockholmare var det verkligen den bästa av vitamininjektioner. Vid det här laget började vi alla bli rejält slitna, efter lite kvällsmat var det skönt att skutta ner i sängen.

Dagen efter stack mina resekamrater till Santa Rosa för en natt. Ensam och övergiven (nåja) passade jag på att börja dagen med shopping. Nya skor och jeans köptes. Därefter ägnade jag ganska många timmar åt bergsbestigningar i de branta och imponerande backarna i SF. Skulle man bo där skulle man med största säkerhet få imponerande stora vader.



Healthy Spiritsär i mitt tycke den butik i SF som har mest udda och exklusiva öl. Förutom öl har de även en mängd olika bourbon. Det är inte direkt lätt välja några flaskor ur det digra sortimentet men det är bara att kämpa så gott det går. Köpte med mig fem flaskor, senare under resan fylldes det på med några till.



Från Healthy Spirits tar det ungefär 10 minuter att gå till Toronado. Hoppade förstås in där för ett par törstsläckare. Till skillnad mot kvällen innan var det lugnt och skönt vid 13-tiden på en torsdag. Sju mänskliga gäster var vi plus tre hundar, ja de tillåter hundar i lokalen. Självklart blev det ännu en Pliny the Elder, det går liksom inte att låta bli. Blev även en Altamont Beer Works Shelter IPA vilket även den smakade alldeles utmärkt.



Efter att ha lämnat flaskorna rummet tittade jag förbi den eminenta ölbutiken/baren City Beer som låg i närheten av hotellet. Goose Island The Muddy Imperial Stout kändes oväntat tunn dock med värmande alkohol. Söt och rostad med mycket lakrits. Efter den kände jag att det var läge för eftermiddagsvila. Tyvärr blev den vilan betydligt längre än väntat, sov sött mellan 16 och 21. Hade en tanke om att besöka 21 Amendment men orkade inte pallra mig dit. Fick istället bli en lugn kväll på rummet i sällskap med bland annat Sierra Nevada Hop Hunter IPA som gick att köpa i en närbelägen matbutik.

Det värsta med att åka till USA, särskilt då västkusten är jetlag. Under hela vistelsen vaknade jag punktligt mellan 03-04 oavsett när det gick till sängs. Ett par av nätterna blev det bara tre timmars sömn, i det långa loppet håller förstås inte det.


Långhelg i SF, del två. The Market, City Beer och Cellarmaker

$
0
0
Är ingen expert på restauranger i San Francisco men ett ställe som verkade intressant var The Market som låg i närheten av hotellet. Det är en kombinerad matbutik samt ett ställe med olika restauranger. Nytt, fräscht och med fokus på lokala råvaror.

Jag är inget stort fan av "svenska tacos" men de som åts till fredagslunchen på The Market var riktigt goda. Fyra olika varianter blev det, Spicy Rock Shrimp, Carne Asada, Black Bean och Chicken Tinga. Samtliga fyra riktigt goda även om min personliga favorit var den förstnämnda som verkligen var god.



Mina resekamrater var på väg tillbaka från besöket på Russian River i Santa Rosa så jag hade fortfarande en del egentid. Tänkte att det kunde vara passande med några lunchöl på Citybeer, sagt och gjort, så fick det bli. City Beer har öppet mellan 12-22 varje dag, under mitt ganska korta besök var det lugnt skönt. Var rätt kul att se all leverans av öl till butiken/baren. Fick höra att de på lördagen skulle ha ett event med Cascade Brewing. Tyvärr krockade det med DIPA-festivalen i Hayward som vi skulle besöka. Under SF Beer Week 2015 var det minst 700 event av olika slag så det var en omöjlighet att vara med överallt.



Två olika American Pale Ale blev det, Berryessa Markley Cove Pale och Altamont Beer Works Woodstock West. Båda ölen var dugliga. Inte alltför avancerade men skönt drickbara och läskande.



På den korta promenaden tillbaka till hotellet gick jag förbi en matbutik där lite vatten, snacks och några rumsöl inhandlades. På rummet blev det en för mig helt okänd porter, Petaluma Hills Portaluma. Rejält rostad och lite syrlig med mörk bitter choklad och kaffe. Tämligen tunn, alkoholhalt på 5.1%. Tycker fortfarande att det är rätt kul att bara gå in i en butik och sedan gå ut med en öl eller två som jag ingenting vet om.



Lite senare på dagen då kamraterna hade återvänt från Santa Rosa var det dags att besöka The Cellarmaker Brewing. The Cellarmaker får sägas vara ett nytt ställe då de öppnade hösten 2013. Gillade besöket 2014 så hade sett fram emot årets besök. Det var minst sagt fullsatt, vid entrén fick vi visa id. Vakten som kollade oss kände igen oss från onsdagskvällen på Toronado där han också arbetade som dörrvakt. En trevlig prick som tyckte om att snacka om öl och berätta om de olika produkterna på Cellarmaker. Åker man till Kalifornien får man vara redo att visa id på de allra flesta ställena då de är noga med att kontrollera åldern på alla törstiga lirare.



Ölen på Cellarmaker höll som vanligt hög klass. Cellarmaker The Vastness of Space - Bourbon är en mysig Imperial Stout på 11%. Mycket bourbon, vanilj, mörk choklad och rostad malt. Inte så mycket kolsyra och med en lång fin eftersmak.



Då vi stod och hade trevlig var den en amerikan bredvid oss som nyfiket frågade oss om varifrån vi kom då han inte kände igen vårt språk. Det slutade med en trevlig pratstund där han bland annat stolt visade bilder på en flaska Cantillon Fou' Foune som han druckit tidigare under kvällen. Av någon anledning vågade jag inte nämna vad Fou' Foune betyder på brysselslang.

En annan rikigt god öl var Cellarmaker Blammo! som låg på 14%. Kroppen var skönt fyllig och eftersmaken lång. Alkoholhalten var inte besvärande även om den var värmande. En hel del ek och rostad malt i den. En sådan där öl som är så skön att bara avnjuta i små klunkar.

Något som är föredömligt med Cellarmaker är att de har en aktuell dryckesmeny med information om ölen för dagen/kvällen. Noterbart är att de bara har sina egna öl som görs i samma byggnad. Gillar man inte tunga, mörka Imperial Stout så kan jag lugna nerverna genom att meddela att de även har pilsner, IPA, Saison med mera. Bra variation och alla sex provade öl var goda.



Kvällen avslutades ännu en gång på City Beer, beläget två-tre minuter från Cellarmaker. Till skillnad mot lunchbesöket var det betydligt mer livligt på kvällen, föga förvånande. Det jag gillar med City Beer förutom den sköna stämningen är att fatölen hela tiden byts ut. Från lunchbesöket var ett flertal öl utbytta.



Passade på att hedra Anchor Brewing Company genom att dricka två av deras öl, Anchor Zymaster Series No. 7: Potrero Hill Sour Mash IPA och Anchor O.B.A. Our Barrel Ale. Tyvärr var den ingen av de två som riktigt ville glädja mina smaklökar. Särskilt förstnämnda var konstig, jordig och med farinsocker eller något åt det hållet. Ett av få öl under besöket i SF som inte dracks upp.

Kvällens sista öl blev en Midnight Sun Pleasure Town IPA. Snäll, trevlig och läskande. Ja öl från Midnight Sun tackar jag aldrig nej till.

Långhelg i SF, del tre. DIPA-festival i Hayward.

$
0
0
Under förra årets besök till SF och Beer Week tyckte jag att DIPA-festivalen i Hayward var det klart bästa eventet som vi var på. DIPA-festivalen arrangeras av puben Bistro och årets festival var den 15:e i ordningen. Precis som alltid sker det på en lördag mellan 11-17. Till Hayward åker man enkelt från SF med BART-tåget, i vårt fall från Civic Center. Restiden var ungefär 25 minuter.



Festivalen sker utomhus på en avstängd gata. Det har sina för- och nackdelar. Några fördelar är att det fanns gott om plats, aldrig några köer till toaletterna (en lång rad med bajamajor) och att det aldrig blev dålig luft och inte heller överdrivet bullrigt. En nackdel är förstås om det regnar, såsom det gjorde till en början i år. (ett tag var det rejält blött) Tipset är att titta på väderprognosen samt att ta med sig ett paraply.

I år betalade vi 70 dollar för inträdet, i det priset ingick 15 dryckeskuponger. Årets glas var identiska med förra årets förutom att texten förstås innehöll årets datum. De såg egentligen inte så stora ut men väl hemma mätte jag att de är på 16cl. Många beställningar innebar nästan ett fullt glas så det snålades inte mer portionerna. Det var inte direkt svårt att bli lite fartblind eller vad man nu ska kalla det?



Det snålades inte heller med utbudet av öl, hela 98 stycken fanns det att prova. En del kände jag igen från förra året men det fanns mycket nytt också. Fyra personer var vi i mitt resesällskap och vi hann beta av runt 50 olika öl. Runt 35 av de provade ölen var nya för mig.



En annan liten nackdel med DIPA-festivalen är trots allt att den börjar redan klockan 11. I år var vi där strax före så vi fick köa i en kvart eller så innan vi kunde börja smaka öl. Förra årets åt vi lunch innan och kom till festivalen runt 20 minuter över 11, då var det bara att direkt gå fram och betala inträdet och köpa dryckeskuponger. Tyvärr blev det ingen vettig lunch innan i år så nog blev vi allt lite sliriga efter några timmars arbete bland alla de sköna dryckerna. Det fanns enklare snacks/mat på festivalen men inget alltför seriöst. Lite friterad gurka åts och det smakade bättre än förväntat.




Något som jag tyckte var lite kul var att förra året då vi åkte till Russian River i Santa Rosa för att få prova Pliny the Younger så fick vi köa i över sex timmar för att ens komma in på bryggeripuben. I år var kötiden betydligt kortare då det mer eller mindre bara var att gå fram till öl nummer 91 som var Pliny the Younger och beställa ett glas. Ville vi ha ett glas till (det ville vi) så tog nästa beställning ännu kortare tid, max en minut. Till råga på allt så tog det över en timma efter att eventet startade innan ölet i fråga var slut. Pliny the Younger är en väldigt god och balanserad öl men hype är hype.



Ölmässigt så är verkligen DIPA-festivalen något utöver det vanliga. Precis som förra året var det inget öl i år som hälldes ut för att det var dåligt. Alla provade var riktigt stabila eller bättre än så. En öl som jag tidigare bara druckit på flaska är Dogfish Head 120 Minute IPA. Nu fanns den på festivalen och frågan är om den inte var den godaste av alla? En fantastisk och samtidigt livsfarlig öl då den ligger på mäktiga 18%. Ruskigt god!



Andra öl som jag verkligen tyckte om var en favorit från förra året, Kern River Citra DIPA. Råkar ni se den, köp den. En sagolikt god öl som bara tycks bli godare och godare för varje gång som den provas.

Bara för att nämna några utmärkte sig Pizza Port Off the Chain, El Segundo Hop Tanker, Bear Republic Fastback Triple samt Faction/Gigantic Monstrous Cabal bland de för mig nya ölen som provades. Det fanns verkligen nästan för många så det blir lite meningslöst att nämna alla.

I domartävlingen vann följande:

Double IPA:

1. El Segundo Hammerland DIPA
2. Firestone Double Jack
3. Saint Archer Double IPA

Triple IPA:

1. Russian River Pliny the Younger
2. Altamont Scarcity IIPA
3. Boneyard Notorious

Peoples Choice Awards:

Double IPA: Cellarmaker/Sante Adairius I See a Darkness
Triple IPA: Boneyard Notorious

Min egna röst la jag precis som förra året på reskamraten Uffe. Uffe är bäst!


Om förra årets DIPA-festival hade siffran 100 så får årets betyget 90. Väldigt bra men som nästan alltid är det svårt att slå upplevelsen från första gången, särskilt då det gäller DIPA-festivalen. Det hela är väldigt fint arrangerat, förutom att regnet till en början ställde till det lite. Fanns helt enkelt för få tält att stå under. Utbudet av öl är väldigt, väldigt bra. Stämningen glad och vänlig såsom den nästan alltid är i USA. Inga bråk och ingen som blev utkastad, skönt. Om det blir en resa till SF Beer Week även nästa år så är det givet att ta en lördagsutflykt till Hayward igen.

På tåget hem till byn hade jag vissa problem med mina torftiga anteckningar.


Undrar förresten om vi någonsin får se en renodlat DIPA-festival i Sverige med enbart fina svenska sådana? Tillåt mig att tvivla.

Långhelg i SF, del fyra. Sour Sunday och ett sista besök på City Beer

$
0
0
Då var det dags att skriva några rader om den sista rena dagen i SF. Precis som 2014 åkte vi med BART till Berkeley för att gå på Sour Sunday, ett event som arrangeras av de två systerpubarna Triple Rock och Jupiter. Förra året började vi på förstnämnda stället, det gjorde vi inte i år då de precis som förra året främst hade öl från Europa. Öl från Cantillon, Drie Fonteinen, Mikkeller med flera dricker jag hellre hemma i Europa.



Istället gick vi raka vägen till Jupiter som hade enbart amerikanska öl på menyn. Sour Sunday höll på mellan 11:30-17:00, vi var på plats strax efter 11 så kön var inte alltför lång. Precis som förra året regnade det. Till skillnad mot DIPA-festivalen fanns det tak mer eller mindre över hela området, dessutom kunde man alltid sätta sig inomhus om man föredrog det.



Inträdet kostade 45 dollar och då ingick fem dryckeskuponger. Som vanligt var de flesta utställare generösa med smakproverna så i de allra flesta fallen blev glasen riktigt välfyllda. Några glömde t o m att ta betalt så det blev även några gratisprover.



Sour Sunday är ett trevligt event även om ölen var lite svajigare jämfört med DIPA-festivalen där i princip allting var mycket gott. Under Sour Sunday hälldes några öl ut, det gjordes inte på DIPA-festivalen.

Det godaste ölet som jag fick i mig i Berkeley var The Rare Barrel/Cellarmaker What Hop Fun? En mycket intressant välhumlad suröl. Balanserad och mycket uppfriskande. En hel del apelsin, citrus, funk och lite ek i en härlig blandning.



Andra riktigt goda öl var Cascade Cerise Nouveau, Crooked Stave Batch #100 - Wild Wild Brett och Almanac Farmers Reserve Blueberry.

Några öl som enligt mig inte riktigt höll måttet var Redwood Curtain Acide et l'amer. Bryggeriet var helt okänt för mig och tyvärr var ölet konstigt. Obalanserat och smakade för mycket vinäger. Den hamnade i blomkrukan då det inte fanns tid att ägna sig åt att dricka såpass trista öl. Jester King Snörkel var drickbar men även den lite konstig och tunn. En intressant sak med det ölet är att det innehåller oyster mushrooms, det vill säga ostronmussling. Är lite osäker men förmodligen är det det första ölet som jag druckit som innehållit svamp. 



Efter runt tre timmar kände vi oss nöjda med Sour Sunday, fanns ingen ork att beta av alla ölen utan det fick räcka med 24 stycken varav 22 var nya för mig. 

Väl tillbaka i SF tog vi en stärkande promenad mot ölbutiken Heathy Spirits, tanken var att komplettera med några flaskor. Jag nöjde mig med att köpa en Goose Island Bourbon County Stout - Coffee och en Omnipollo "Stillwater Premium" Remix. På tillbakavägen tänkte vi svänga in på Toronado men där var det så mycket folk att det bara var att vända vid dörren. Söndagar tycks vara en stor "bardag" i USA, slutsålt till sista plats var det. Nu vet jag inte om småflickorna längre dyrkar Justin Bieber på samma sätt som förr men gissningsvis rör det sig i alla fall inte om samma hysteri som ett fullsatt Toronado. Istället gick vi in på ett närbeläget ställe och åt mat. Inte fel det heller, det är viktigt att komma ihåg att äta då man håller på och botaniserar bland en massa öl.



City Beer var det ställe som besöktes flest gånger under denna resa till SF, inte så konstigt då det låg så nära hotellet och det är ett ställe som är väl värt att besöka dagligen. På söndagen hade de visst haft en event med Goose Island. 



Goose Island Bourbon County Barleywine var riktigt vinös och god. Söt med kola, portvin, torkad frukt, malt och lite ek. Härligt tjock och med värmande alkohol. Off Color Dino'smores är en Imperial Stout som jag också gillade. Söt och med roliga ingredienser som cocos, vanilj och marshmallows. 

Kul var det också att se Omnipollo Zodiak på fat. Den gör verkligen inte bort sig bland motsvarande amerikanska öl, snarare tvärtom. 

Nästa dag som var vår hemresedag var det förstås strålande väder och varmt. Som en värdig avslutning på resan blev det lunch högst upp på varuhuset Macys där The Cheesecake Factory ligger. Kunde det bli något annat än en klassisk cheeseburgare samt en cheesecake. Öl hade de också men jag höll mig till sockervatten. På hemresan drack jag nästan uteslutande champagne, ja det är ett liv det med. 

Pliny the Elder 150128 kontra 140206

$
0
0
Precis som i år köpte jag även förra året med mig några Pliny the Elder då San Francisco besöktes. Är the Elder färsk är den verkligen njutbar. Det som kanske mest sticker ut med ölet är att den är så otroligt balanserad och välkomponerad. Det finns öl i samma stil, DIPA, som är mer fruktiga och som har mera av "allt" men det är få som är lika välgjorda och härligt drickbara.



Bryggeriet Russian River uppmanar kunderna att dricka Pliny the Elder färsk. På etiketten står det: "Pliny is for savoring, not for saving! Consume Pliny fresh, or not at all!" Här hemma knotas det ofta om gammal DIPA/IPA och att öl i de bägge stilarna alltid skall drickas så färsk som möjlig. Lite därför valde jag att spara en flaska från förra året för att se hur stor skillnad det kunde tänkas vara mellan de två årgångarna. Undrar förresten varför vi aldrig fick göra liknande övningar på kemilektionerna i högstadiet?

De bägge flaskorna buteljerades 150128 respektive 140206 så nästan på pricken ett år mellan de två. Utseendemässigt var det mycket små skillnader, den äldre var aningen, aningen "grumlig" men knappt så att man märkte det. Bägge ölen hade ett mer eller mindre identiskt vitt, medelstort skum. (bilden den ljuger lite då den äldre flaskan till höger är närmare lampan)



I doften fanns det tydliga skillnader, den färska hade mer humle och grapefrukt. Den äldre flaskan var mer söt och inte alls med samma humletryck även om det fortfarande fanns tydliga inslag av humle.

Smakmässigt var skillnaden också tydlig, det var som i doften, den färska hade betydligt mera humle, frukt och beska. Den äldre kändes mer "avslagen", maltig och inte lika fräsch. Inget förvånande med det utan precis vad jag trodde på förhand.

Slutsatsen av denna avancerade övning är att en färsk Pliny the Elder är att föredra jämfört med en gammal sådan, i alla fall om man som jag gillar den sköna humlekicken. Dock måste jag säga att den äldre inte alls var en dålig öl, men hade jag provat den blint hade jag nog haft lite svårt att säga exakt vad det var för öl som var i glaset. Ju varmare vätskan blev desto svårare blev det. Utan att vara tvärsäker så gissar jag att de allra flesta föredrar sin IPA/DIPA färsk, ja det gör i alla fall jag. Dagens experiment var bara en bekräftelse på att så är fallet. Nästa gång jag köper några flaskor Pliny the Elder så tänker jag inte spara på flaskorna utan dricka dem så fort som möjligt.

Lite panikkänsla nu då det inte finns några the Elder kvar hemma. Undrar när den får drickas färsk nästa gång?


Opppigårds/Amager Bridge IPA

$
0
0
Alla har vi bryggerier som vi följt lite extra under årens lopp. Två sådana för mig är Oppigårds Bryggeri och Amager Bryghus. Förstnämnda har länge varit bra på att göra välhumlade och drickvänliga öl. Under årens lopp har jag provat 45 olika öl från Oppigårds och de allra flesta har varit stabila eller bättre än så. Danska Amager Bryghus har gjort många olika öl i olika stilar, från humlebomber till fina svarta öl. Det allra mesta som de gjort under åren har varit riktigt bra även om det finns undantag. Amager Fruiticus Lambicus Red Current som gjordes till CBC 2013 är ett sådant undantag då det är en öl som jag inte minns med några varma känslor.



När två såpass duktiga bryggerier brygger ett samarbetsöl så kan man ju inte bli annat än nyfiken.  Oppigårds/Amager Bridge IPA är en som namnet avslöjar en IPA med alkoholhalten 7%. Ölet innehåller sex olika humlesorter och flaskorna buteljerades för någon vecka sedan, det är svårt att hitta så mycket färskare IPA på Systembolaget. När jag tänker efter så kommer jag på att det här året startat bra vad gäller färsk inhemsk IPA/DIPA på Systembolaget, tidigare har vi ju haft glädjen att dricka riktigt färsk sådan från Brewski i Helsingborg. Hoppas att det fortsätter så.

Doften var färsk och fin, mycket grapefrukt, en del mango, lite ananas och en viss maltighet. Smaken kändes balanserad med en lagom sötma och en härligt bitter avslutning. Mycket grapefrukt även i smaken liksom lite mango och hö. Tyckte mig även ana lite smak av "småkakor". Kroppen var runt medel och en lätt oljig känsla blev det på tungan.

Utan tvekan ett riktigt stabilt samarbete, jag blir inte förvånad över att ölet sålt riktigt bra på Systembolaget. Kan inte annat än hoppas på nya samarbeten i framtiden, färsk IPA är kul!

Betyget 4/5.

En italiensk vinnare, Baladin Xyauyu

$
0
0
Efter två års uppehåll var det den gångna helgen återigen dags för en klassisk grabbhelg på kompisens landställe norr om Uppsala. Man kan säga att rutinerna de sitter då alla känt varandra i 30 år eller så.



God mat, väldigt fint och för årstiden varmt väder, cigarr, kortspel, whisky samt lite promenerande i skogen var fina inslag under helgen. Självklart blev det även ett gäng öl, tänker inte nämna alla utan plocka ut några som var extra intressanta.



Det är lika bra att börja med helgens vinnare vilket lite överraskande var en italienare. Nog vet jag att det görs bra öl i Italien men denna var ändå lite av en överraskning, ölet i fråga var Baladin Xyauyu, årgång 2009. Ölet släpptes på Systembolaget i juni 2013 och kostade då 199 kronor.



Stilmässigt rör det sig om en Barley Wine som låg på stålfat i över två år innan det buteljerades. Väldigt söt med honung, torkad frukt, sherry, kola, vanilj och lite ek. Ölet var verkligen elegant, likörliknande och bjöd på värmande alkohol i avslutningen. Priset var högt men skulle ölet synas på Systembolaget igen så skulle jag inte tveka att slå till.

En flaska som jag köpte på Healthy & Spirits i San Francisco under förra årets besök är Allagash Interlude. Även det en intressant öl. Snudd på saftliknande då den var så lättdrucken och läskande. Frukt, röda bär, funk, fat och lite, lite karamell. Välgjord och sympatisk.



En annan Barley Wine som jag tyckte mycket om var Brooklyn Hand & Seal som fanns att köpa på Systembolaget tidigare i år. Ett öl som passade alldeles utmärkt att smutta på framför den öppna spisen. Karamell, mörka bär, lite bourbon och med värmande och lång eftersmak.



Det är sällan jag dricker cider men en sådan slank med till landet, närmare bestämt Ocean Golden Apple Cider som inte var så dum. Förstås mycket äpple i både doft och smak. Även lite ek och citrus. Söt men inte alls sliskig och med en lätt syrlig avslutning. Kan tänka mig att dricka en eller två av den på sommaren.


Det var det hela för denna gången. Som sagt, en skönt avslappnad helg var det. Precis som det ska vara då man är på landet.



Artikel om Dugges i dagens Dagens Industri

$
0
0
Det är glädjande att det numera skrivs om öl på alla möjliga ställen, det senaste exemplet är från idag. I den inte helt obekanta affärstidningen Dagens Industri stod det idag om Dugges Ale & Porterbryggeri, ett bryggeri som hängt med sedan 2005.



En del nytt fick jag lära mig, nämligen följande:

-Vid starten 2005 var Dugges det 16:e bryggeriet i Sverige, idag är antalet ungefär 140.

-Expansionen som skedde 2012 finansierades genom att grundaren Mikael Engström sålde andelar i företaget till vänner och bekanta. Idag är hans andel av kapitalet 20 % och hans andel av rösterna är 70 %. 

-Det nya bryggverket som köptes i Kina och tappningslinjen från en nedlagt vattenfabrik i Helsingborg kostade närmare 6 miljoner.

-2014 var omsättningen 15 Mkr och resultat efter finansnetto blev 80000 kronor.

-Företaget har sju heltidsanställda, två på halvtid och fyra timanställda.

-Dagens produktionskapacitet ligger på 500000 liter om året men den går att öka till 700000 liter.


För egen del har jag alltid uppskattat öl från Dugges, särskilt då deras mörkare skapelser. Det är kul att det rullar på bra och att företaget går med vinst. Fortsätt så!

Imorgon Linköping Beer Expo

$
0
0
Gått på ölfestival har jag gjort tidigare men imorgon är det dags att för första gången göra det i Linköping, det är nämligen dags för Linköping Beer Expo. Det blir mitt premiärbesök på den festivalen, dessutom mitt livs första besök i Linköping. Numera är ölfestivalerna många runt om i landet, förstås fantastiskt kul men av förklarliga skäl går det inte att ränna runt på alla. Nöjesguidens ölmässa har klarats av tidigare i år, Linköping Beer Expo blir årets andra på hemmaplan.



Festivalen är i år endast på lördagen, det hela är uppdelat i två pass, 12-17 och 18-23. Biljetten kostar 180 spänn per pass och smart nog kör festivalen med dryckeskuponger vilka man också kan köpa i förväg. Av praktiska skäl (vill ju hem för kvällen) blir det 12-17 för min del. Utställarlistan ser stabil ut, Belgoklubben, Brekeriet, Brill, Constant Companion, Elixir Wine, Poppels Bryggeri med flera. Kommer inte att hinna prova allt jag vill på de fem timmarna men det hinner man ju aldrig på en ölfestival. Det viktigaste är som alltid att ha skoj.

För den intresserade finns det en del ölprovningar att boka in sig på. För egen del blir det ingen sådan utan jag satsar till 100% på att knalla omkring på verkstadsgolvet.

Innan tåget hem är tanken att hinna med en bit mat och ytterligare några bägare på De Klomp, det högst rankade (på Ratebeer) ölstället i stan. "Det är stabilt" som Doktor Alban sa, ja känslan säger att det kommer att bli en stabil lördag.

Linköping Beer Expo

$
0
0
Kände mig hyfsat utvilad i lördags trots att tåget avgick klockan 08.51 från Stockholm med destination Linköping. Att vara utvilad och vid full vigör är aldrig en nackdel då ett antal timmar ska tillbringas på en ölmässa, Linköping Beer Expo närmare bestämt.



Eftersom jag aldrig tidigare varit i Linköping blev det några minuters sightseeing, Linköpings domkyrka är verkligen en imponerande skapelse. Efter Uppsala domkyrka är det Sveriges näst största kyrkobyggnad. Efter att det andliga fått sitt var det läge att knalla över till det närbelägna Konsert & Kongress där smaklökarna förhoppningsvis skulle få stimulans.



Kön var inte alltför lång omkring halvtimman innan dörrarna öppnade klockan 12:00, men under tiden som det tålmodigt väntades på det magiska klockslaget blev kön allt längre. Väl inne gick det smidigt att hämta ut förbeställda dryckesbiljetter samt att lämna in jackan. Inträdet kostade 180, i priset ingick provglas och garderob.

Antalet dryckesutställare var 25, började hos det bryggeri som var helt nytt för mig, Qvarnarps Bryggeri från småländska Eksjö. Fyra av deras öl provades och den som jag tyckte var godast var Qvarnarps Elder Hop Ninjas, en DIPA på 10%. Kändes tämligen färsk och välhumlad med främst grapefrukt och lite hö. Avslutningen var påtagligt torr och bitter. Av de andra tre ölen var två ok medan en kändes lite svajig. Bryggeriet startades sommaren 2014 och det är verkligen litet, årets målsättning är att brygga omkring 3000 liter. (hoppas att jag hörde rätt)



Det som är så trevligt med ölfestivaler är blandningen av gammal och nytt, Nils Oscar är ett bryggeri som verkligen är bekant. Tre nya öl hade de med sig, bland annat Nils Oscar Hopfenmärzen och Kellermärzen. Märzen är ingen ölstil som jag brukar jubla åt, inte heller denna gången.



Marginellt bättre tyckte jag att Nils Oscar Bourbon Vanilla Stout var även om den var riktigt söt. Chokladsås, vanilj, lite kokos och bourbon. Nja, de tre ölen från Nils Oscar är inga som går till historien, inte hos mig i alla fall.

Efter det kunde jag inte hålla mig utan det var dags att bege sig till Brekeriets monter. Som vanligt känns det som att Brekeriet har funnits länge, men det är så sent som hösten 2012 som Brekeriet för första gången var med på en ölmässa, då på Stockholm Beer i Nacka. Sedan dess har det hänt väldigt mycket.

Nio öl hade pågarna med sig, sex av dessa var nya bekantskaper för mig. Självklart kunde jag inte låta bli att prova alla. Brekeriet Sour & Salt föll jag mest för. Öl med koriander kan ibland bli "för mycket" men här var smaken av koriander precis lagom. I övrigt citrus, funk och en väldigt lätt sälta. Riktigt uppfriskande och läskande öl som skulle sitta fint på en varm sommardag.



Brekeriet Bière ligger på blygsamma 2,7%, ölet kändes större än vad det var. Gräs, funk, lime och lite citrus. Kunde även ana svaga toner av plast även om det inte störde. Återstår att se om ölet dyker upp i någon matbutik i Stockholmstrakten. Förra sommaren körde Brekeriet tre populära "Brekeriet Bar" på bryggeriet i Staffanstorp. Några sådana blir det inte i år då det just nu händer så mycket annat med bryggeriet. Som bekant ska bryggeriet flytta till större faciliteter. Det är bara att med spänning fortsätta följa den intressanta resan som Brekeriet bjuder på.

Själva mässlokalen var tillräckligt stor för oss som var där på lördagens första pass, 12-17. Några köer till toaletterna såg jag aldrig till och skönt nog blev det inte överdrivet varmt i lokalen. Vid de allra flesta utställarna var det mer eller mindre bara att gå fram och beställa, skönt även det. Att köa är ju inte roligt då man är törstig. Några sköljstationer fanns också vilka fungerade väl för ändamålet.



Något som var svagt var maten. Pytt i panna gick att köpa för 125 spänn, en bit mat som såg allt annat än upphetsande ut. För egen del blev det pulled pork i pitabröd som var direkt dålig. Kallt bröd och pulled pork som kändes industriellt framtagen. Dyr var den också, närmare 90 spänn. En tjuga hade varit med anständigt enligt mig. Mat på ölfestivaler är nästan alltid tråkigt, tyvärr är det så. Något som däremot var gott var pralinerna som köptes hos Jolla Choklad & Dessert. Det är alltid lika sympatiskt att äta några handgjorda praliner.


Efter besvikelsen med maten var det läge att hitta något gott att dricka som tröst. Founders Backstage Series #11: Big Lushious skötte den biten men den äran. Ölet fanns hos Wicked Wine. Riktigt krämig och god med mycket choklad och syrliga hallon, en kombination som alltid går hem hos mig. Av de 30 ölen som jag mäktade med att prova på mässan var Big Lushious den godaste.

Hos Constant Companion provades ett par öl, Hof Ten Doormal BA Project 2014 (Blonde Ale) Cognac var lite väl tung för mina smaklökar. En hel del alkohol men även konjak, jäst och karamell.


Fräschare och klart drickvänligare var Zure Van Tildonk 2014 från samma bryggeri. Lätt och skönt syrlig.

Tycker att Linköping Beer Expo var en klart positiv ölmässa. Lagom stort och förutom maten så fungerade allt precis som man kan förvänta sig. Folk skötte sig och det var en blandad publik även om det som alltid var en klar dominans av det manliga könet. Undrar om det inte är läge att någon gång besöka en trädgårdsmässa? 



Innan tåget hem blev det ett besök på De Klomp, mer om det i nästa inlägg. Det är inte alls omöjligt att det blir ett återbesök till Linköping Beer Expo nästa år.

Ännu en artikel om öl, denna gång om Oppigårds i SvD.

$
0
0
I förra veckan gick det att läsa om Dugges i Dagens Industri. I dagens exemplar av SvD Näringsliv går det att läsa en artikel om Oppigårds Bryggeri. Det är verkligen kul att det går att läsa om öl i etablerad media såpass ofta som det numera går att göra.



Mannen bakom Oppigårds, Björn Falkeström är i år nominerad till SvD Affärsbragd, där "tanken är att priset ska gå till en person eller en grupp som gjort förtjänstfull prestation inom näringslivet som kan kopplas till insatser gjorda under de senaste åren".

I artikeln går det bland att läsa följande:

-antalet anställda är 14.

-Björn har inte lånat en krona utan byggt bryggeriet med egna händer under många år.

-lönsamheten är hög, ungefär 1 av 3 kronor i försäljning är vinst.

-under det brutna räkenskapsår som slutade 31/8 2014 omsatte Oppigårds 39 miljoner om man räknar bort alkoholskatten. Vinsten efter finansnetto var 12,6 miljoner.

-Björn tror att omsättningen blir 70 miljoner om tre år.

-i vår ska Oppigårds börja sälja folköl till dagligvaruhandeln.

Minst sagt imponerande siffror från ett bryggeri som jag alltid tyckt om. Riktigt kul och välförtjänt att det går så. Kan inte annat än önska lycka till i tävlingen Svd Affärsbragd.

I övrigt är det intressant att läsa att det hos Skatteverket ligger 100 ansökningar om att få starta nya bryggerier. Undrar hur länge ölboomen kommer att fortsätta?

De Klomp, Linköping

$
0
0
Som jag skrev i inlägget om Linköping Beer Expo fanns det några timmar mellan mässans slut och innan tåget skulle tuffa hem till Stockholm. Insåg att det var för ont om tid för att hinna besöka flera ställen så det fick bli ett besök på De Klomp, det ställe i Linköping som är högst rankat på Ratebeer. Ratebeer är alltid pålitligt då det är väldigt sällan som ett ställe som är högt rankat är dåligt. Med andra ord var jag tämligen säker på att besöket på De Klomp skulle bli hyggligt.



Då man kliver in på de De Klomp möter man baren och ett antal sittplatser, längre in finns en restaurangdel. Då hungern var stor var det där vi hamnade. Menyn såg rätt ambitiös ut för att vara ett ölställe, till slut valde jag en entrecote från Bjursund. Till den serverades kroppkakor, smörfräst svartrot och lingonsky. Maten var riktigt god, särskilt de små fina kroppkakorna. Priset var aningen högt, 285 spänn men det var som sagt välsmakande. Tycker att det är kul då barer satsar på seriös mat.



Till maten drack jag en fullt duglig Norrköpings Pale Ale, ett för mig nytt bryggeri. En god efterrätt blev det också, chokladpaj med saltrostade pecannötter och körsbärscoulis. Som kompanjon till efterrätten blev det en Sandbacka Imperial Stout anno 2008. Ett nytt bryggeri även det. Ölet var sött, vinöst och med torkad frukt, lakrits samt lätta rostade toner. Fanns även choklad och lite inslag av ek, även en gnutta "papp" men det var inget som störde. Undrar hur ölet smakade då den var färsk?



När maten var uppäten flyttades det över till bardelen där ytterligare ett par öl hanns med innan det var läge att gå till den närbelägna centralstationen. Glädjande nog fanns det ett par öl från Malmö Brygghus på fat. Malmö Wonky Stout och Malmö That Four Letter Acronym DIPA. Wonky Stouten var åt det söta hållet med rostad malt, karamell, lakrits och mjölkchoklad. Kroppen var inte så stor och avslutningen torr. En lättdrucken stout.



Malmö That Four Letter Acronym DIPA var mer intressant enligt mig. Fräsch och humlig med grapefrukt, ananas, lite karamell och kåda. Avslutningen var skönt bitter.



De Klomp är ett ställe som jag verkligen tyckte om, låt vara att priserna var som i Stockholm. Maten var riktigt god, ölutbudet stort och varierat. Antalet fat var fler än 40 till det ett stort antal flasköl. Personalen var ytterst trevlig, särskilt den unga kvinnan som serverade oss. Då vi stod i bardelen var det en skön stämning med en vänlig och städad publik. En sak är säker, åker jag tillbaka till Linköping så kommer jag garanterat att besöka De Klomp igen.

Tågresan hem gick smidigt, klockan var runt 21 då vi ankom Centralen så det kändes värdigt att avsluta dagens intag av öl med ett kort besök på Mikkeller Bar. Då Earth Hour pågick var det mörkt och stämningsfullt inne i salongen. Den senaste ölen i den numera omfattande spontanserien fanns på fat, Mikkeller Spontanlingonberry. Inte den godaste i serien men bättre än medel. Det fanns bär i både doften och smaken men det var svårt att säga om det var lingon eller inte.



Som en fin avslutning på en härlig lördag blev det en riktig dessertöl, Prairie Artisan Ales Pirate Bomb! Det är en sådan där öl som jag inte kan annat än gilla riktigt mycket. Len och söt med vanilj, toner av chili, mjölkchoklad, lite kaffe och fat. Avslutningen lång och med värmande alkohol. Söndagen var en klassisk vilodag.

Altbier i Düsseldorf, frisch vom Fass schmeckt’s am Besten!

$
0
0
Tidigare hade jag varit i Tyskland ett antal gånger men aldrig i Düsseldorf, staden som är Altbierens huvudstad. På långfredagen var det dags att råda bot på en sådan brist då det flögs till Düsseldorf. Tyskland och långfredag innebär att affärerna var stängda, skönt nog var alla Altbierställen öppna.Vilket fiasko hade det inte annars varit?



Vad är då Altbier? Det är en mörkare överjäst öl som främst bryggs i Düsseldorf, Krefeld och Mönchengladbach. Namnet Altbier syftar till att ölet bryggs genom gamla bryggeritraditioner, den gamla typen av öl som var vanlig innan bryggning av lager började spridas från München och Pilsen.

Är man i Düsseldorf är det att rekommendera att ta en "altbierrunda" i det som kallas "Tysklands längsta bardisk". Barerna och restaurangerna ligger verkligen tätt i Düsseldorfs gamla stad, Alststadt.



Vi började med det ställe som låg längst bort från de andra, Brauerei Schumacher. Med längst bort menas att det var runt 10 minuters promenad till nästa ställe. Brauerei Schumacher är det äldsta stället i Düsseldorf som erbjuder sin egna Altbier.



Precis som i Köln där man dricker Kölsch serveras Altbier i  mindre glas om 25 cl. Då jag är väldigt svag för tysk mat med dess rikliga portioner och där man inte snålar med fettet var det en stor glädje att titta i menyn. Varför inte inleda helgäventyret med en klassisk schnitzel?



Trevligt nog hade de två olika öl på menyn, Schumacher Alt och Schumacher 1838er. Skillnaden mellan de två är att sistnämnda var aningen starkare och sötare. Jag föredrog den förstnämnda då det var friskare och med en fin maltig profil.



Stämningen var lugn på Schumacher, det var inte särskilt mycket folk, vi var där vid 12-tiden på dagen. Servicen var vänlig och det var på något sätt mänskligt att notera att hundar var välkomna in på restaurangen.

Vårt nästa stopp blev på det betydligt mer livligare Uerige som verkligen låg i hjärtat av Altstadt. Inomhus handlade det om rätt många olika rum men vi bestämde oss för att stå utomhus där det också var mycket folk längs gatan och vid sittplatserna. Totalt ovenskt att kunna beställa en öl ute på gatan utan att behöva sitta i en inhägnad. Mycket mänskligt även det. Det var ingen ovanlig syn att se folk gå omkring med en sejdel ute på shoppinggatorna.



Kan redan nu avslöja att Uerige Alt var den Altbier som jag tyckte allra bäst om. Den fanns förut på Systembolaget men från fat på plats på bryggeriet så smakade det ännu lite godare. Mycket malt, fin humlearom och en skön beska. Ett glas på 0,25 liter slank ner mycket snabbt. Prismässigt så kostade ölen nästan lika mycket på varje ställe, standardpriset låg på 1,90 EUR för 0,25 cl. Trots den höga Eurokursen är det skönt att konstatera att öl fortfarande är riktigt billigt i Tyskland, något annat skulle kännas märkligt, skumt och otäckt. Apropå Uerige, lite kaxiga är det allt med sin slogan "andere sind nur Alt."



Nästa stopp på rundan blev närbelägna Zum Schlüssel så ligger mitt på en mycket livlig gata med en mängd restauranger och barer, en sådan där gata som inte existerar i Sverige. Tittade aldrig in på Zum Schlüssel utan ölet det intogs utomhus. Deras Altbier hörde till de allra bästa som dracks. Lätt rostad med lite nötter, frukt och hö. Även en gnutta humle och med en medelbitter avslutning.



Det är verkligen smidigt med en barrunda där ställena ligger så nära varandra, det tog inte många minuter att knalla över till Brauerei Kürzer och deras Altbier. Det unika med det här stället var att publiken var betydligt yngre jämfört med de andra ställena, dessutom var det bara yngre kvinnor som serverade mat och öl. På de andra ställena var den stora majoriteten av anställda män över 50 år. Kürzer kändes nästan som en ungdomsgård, det klart minsta av de besökta ställena var det också.



Även här stod vi utomhus och iakttog världshändelserna. Kürzer Alt var den av de olika varianterna som i mitt tycke smakade mest nötter. De givna inslagen av malt och lite råg fanns också liksom en ton av frisk humle. En klart duglig Altbier även den.



Kvällens sista stopp blev på det mer eller mindre fullsatta Brauerei im Füchschen. Skönt nog fanns det ett par lediga stolar vid ett bord som vi fick dela med några glada tyskar.





Resans godaste måltid beställdes, grillad kotlett som serverades i en panna tillsammans med underbar stekt potatis, lök och små bitar "tysk bacon". Jag blir alldeles knäsvag av sådan till synes enkel men fantastiskt välsmakande mat. Vilken glädje att bara på skyffla in utan att behöva tänka på morgondagen.



Deras version av Altbier, Füchschen Alt gick inte heller av för hackor. En gnutta mera frukt, inslag av ek samt en gnutta mineraler. Förutom det de klassiska i form av en tydlig maltighet samt en mer diskret humlighet. Riktigt stabil törstsläckare som passade fint till maten.

Lördagen tillbringades helt och hållet i Dortmund, tänkte försöka få ihop några rader om det i ett annat inlägg. På söndagen däremot hanns det med en rejäl frukost/lunch innan det var läge att bege sig mot flygplatsen. Jag var lite orolig ett tag men på den sista lunchen så kom den, den ack så klassiska rätten från södra Tyskland, Schweinshaxe. Fläsklägg som man grillar från rått tillstånd med svålen kvar vilket gör rätten skönt knaprig. Det är lite av en ritual att vid varje besök till Tyskland försöka hinna med att tugga i sig en haxe. Självklart måste en sådan skapelse även smältas ner med en efterrätt.



Skapelsen den intogs på Im Goldenen Ring som erbjöd en Altbier med namnet Frankenheim Alt. En annorlunda variant som jag tyckte påminde lite om svagdricka fast då utan sackarin, ja nu hur det kan tänkas gå ihop?




Att äta lunch på söndagar tycks vara en viktig ritual i Tyskland, särskilt bland de äldre för vi var bland de yngre i salongen. Damen vid bordet bredvid måste ha varit närmare 100 men hon åt med god aptit, härligt att se. Lika härligt var det också att se äldre damer sitta och dricka Altbier, ja Tyskland är verkligen ett mänskligt land med en fullkomligt normal relation till öl.

Resans absolut sista Alt intogs på Lufthansas Senator Lounge på Düsseldorfs flygplats. På fat hade de Diebels Alt. Lite torkat frukt, förstås malt, karamell och en svag ton av nötter tyckte jag mig känna. Riktigt skoj att hitta en sådan öl i ett flygbolags lounge, bra gjort Deutsche Lufthansa.



Att åka till Tyskland är skönt på det sättet att humlen inte står i fokus, de har så många andra intressanta ölsorter att titta närmare på. Altbier är trevligt lättdrucket men med en hel del karaktär. De allra flesta var väldigt lika varandra även om det fanns skillnader. På de olika ställena var stämningen vänlig och utan det minsta tecken på bråk eller annat elände.

Som man säger på tyska, frisch vom Fass schmeckt’s am Besten! 

Några öl och fotboll i Dortmund

$
0
0
Det egentliga syftet med resan till Düsseldorf var att titta på Bundesliga i Dortmund. Från Düsseldorf är det mycket enkelt att ta tåget till Dortmund, en resa som tar ungefär 50 minuter. Då vi anlände till Dortmund strax efter 13:00 var det läge att börja med att spisa lunch.

Började med att titta förbi Wenkers Brauhaus men då det var så fullsatt med fotbollsfans fick reservplanen användas, Hövels Brauhaus fick det istället bli. Hövels Brauhaus var betydligt lugnare vilket jag alltid uppskattar då mat och några dryck ska inmundigas.



En Schweizer Zwiebelschnitzel blev det liksom några öl. Ölutbudet var inte direkt stort, ett par av ölen som dracks hade jag dessutom druckit tidigare, Hövels Original och Schöfferhofer Hefeweizen. Båda två klart dugliga i sin respektive genre.



Den godaste av de tre ölen som dracks var Hövels Dortmunder Zwickelbier. Grumligt guld med ett fluffigt vitt skum. Frisk, fräsch och läskande med humle, malt, lite råg och jäst. Krispig och medelbitter, helt enkelt en stabil törstsläckare.

Till skillnad mot många andra som skulle gå på matchen som började 18:30, Borussia Dortmund - FC Bayern München, drack jag inte mer än så. Har aldrig haft någon vana att dricka en massa öl innan jag ska gå på match. Ett minne från 1990-talet är då vi åkte till Italien för att titta på Fiorentina-Bologna. Några medelålders män som åkte med i samma resa drack friskt under resan ner, väl under match somnade två av dem och missade fyra av de fem målen, ja så kan det också gå.



Från Hövels var det bara att följa lämmeltåget som gick mot arenan, en promenad som tog ungefär 30 minuter. På de mäktiga läktarna var det smått fascinerande att se hur många öl vissa lyckas dricka utan att behöva gå och lätta på trycket, en snubbe drack sex öl under första halvlek, ändå satt han kvar tills det var dags för paus. Något liknande hade jag aldrig klarat av. Vissa är helt klart gjorda av ett hårdare virke.



Öl såldes verkligen i rikliga mängder men till skillnad mot ett fasansfullt minne från Råsunda där ölet var färdigupphällt och med plastfolie såg ölen som såldes på Signal Iduna Park bättre ut då de ändå hade en skumkrona. Hur de smakade har jag som sagt ingen aning om då ingen dracks.



Skulle kunna skriva många rader om själva matchen som Bayern tyvärr vann med 1-0. Något som måste nämnas är att det var befriande att 80000 kan samlas på ett ställe där känslorna är höga, trots det noll bråk eller andra tråkigheter. Tyskar är verkligen ett härligt folk, varför kan det inte vara likadant under en match i Allsvenskan?
Viewing all 514 articles
Browse latest View live